🇺🇸
Jako że uwielbiam słodkie ziemniaki,
postanowiłam wypróbować je jako główny składnik do deseru.
I tak oto powstał idealnie aksamitny i delikatny w smaku Torcik Czekoladowy!
Jest rewelacyjny jako słodka przekąska lub tort urodzinowy.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Potrzebujesz:
(Na ciasto dla tortownicy o średnicy 18cm)
🍫 1 banan
🍫 800g batatów
🍫 2 łyżki ciemnego kakao
🍫 4 łyżki erytrytolu
🍫 150g mąki z amarantusa
🍫 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍫 40g oleju kokosowego
🍫 4 białka jaj
(Na krem czekoladowy)
🍫 150g daktyli
🍫 1 miarka odżywki Heavenly Rich Chocolate Whey Protein Deluxe od Swedish Supplements (kup teraz!)
🍫 Owoce i wiórki kokosowe do deoracji ciasta
Przepis
Upiecz słodkie ziemniaki aż będą miękkie (około 40 min w 200°C).
Rozgnieć banana w misce. Dodaj obrane i upieczone bataty. Wymieszaj razem.
Dodaj mąkę z amarantusa, ciemne kakao, erytrytol i proszek do pieczenia.
Ciąge mieszając dodaj olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony)
i ubite na sztywną pianę białka jaj. Gotową masę przelej do tortownicy.
Piecz. ciasto przez 40 min w 200°C
Teraz czas na krem czekoladowy. Namocz daktyle we wrzątku. Następnie zblenduj je mikserem rezem z odżywką czekoladową od Swedish Supplements.
Gotowe ciasto delikatnie posmaruj kremem.
Posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj owocami. Voila! Gotowe!
Ciasto trzymaj w lodówce, jeśli nie zjesz całości za jednym razem 😋
Wartości Odżywcze (dla jednej porcji, cały tort to 8 porcji)
333 kcal || B 10,5 g || W 56g || T 10g